Pages

Wednesday, 8 April 2015

Congo bars yummylicious!!!

Assalamualaikum....

Rasenye semua org tau pasal congo bars kan??
Ade yg dah penah rase?? Sedap kan??

Saya dah lame teringin nak buat congo bars nie tp sebab kat umah takde oven (sebab takde ruang nak simpan) so pendam jela hasrat tue. Sampai la baru2 nie mak saya buat kenduri kat kg.....yezza!! Nie la masanye.......hehehe

Saya terus google cari resepi congo bars.... Memang byk resepi congo bars so saya decide amek resepi dari blog azlitamasammanis.. Bahan2 nye memang senang nak dpt dan kebetulan pulak mmg ade bahan2 tersebut dalam gobok(nie bahasa org Johor....gobok= almari) mak saya....so, senang la.

Saya buat masa jiran2 tgh sibuk rewang kat dapur....saya buat kuih kat ruang tamu.....hihihi (dah takde tempat lain)

Nerbes gak first time buat takut tak jadi.... Dahla makcik2 kat dapur sibuk tanye nak buat ape....

Ok...nie saya tepek resepi yer..


CONGO BARS

Bahan-bahan:

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - (saya pakai 100 gm jer )
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm coklat cip
1 cawan kacang pecan atau apa2 kekacang (saya guna sunflower seed)
kepingan badam utk taburan

Cara:
1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sedikit.
4. Masukkan esen vanila.
5. Masukkan tepung, baking powder dan garam yg telah di ayak dan kacau rata.
6. Akhir sekali masukkan coklat cip dan kekacang dan gaul sempurna.
7. Tuangkan adunan ke dalam tin pembakar yang telah digris dengan butter dan dialas kertas minyak.
8. Ratakan permukaan adunan dan taburkan kepingan badam dan coklat cip jika suka sebagai hiasan.
9. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnya kuning keemasan. Jangan terlebih bakar







                                                       Nie la hasil percubaan pertama kak kiah...
                                               

Saya bagi makcik2 yg kat dapur tue rase...siap mention gula terkurang tapi dorang ckp dah ok....siap puji sedap....huhuhu.

Sedap dimakan ketika masih panas.....abah saya siap berulang makan....

Ok....sampai di sini saje....
Selamat mencuba!!


 sposted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment